Ondernemers mogen alle uren die zij in het kader van hun werk onderweg zijn, meetellen als werktijd. Voor werknemers gelden andere regels: het woon-werkverkeer geldt voor hun niet als werktijd.

Ondernemers die gebruik willen maken van de zelfstandigenaftrek moeten minimaal 1.225 uur per jaar (het urencriterium) aan hun bedrijf besteden.

Een tweede criterium is dat ondernemers die naast hun bedrijf ook een betrekking in loondienst hebben tenminste de helft van hun gewerkte uren bezig zijn met hun onderneming. Dit tweede criterium geldt niet voor starters.

De rechtbank in Den Haag deed onlangs uitspraak in een zaak waarbij het tweede criterium – meer dan de helft van de gewerkte uren is besteed aan de onderneming – ter discussie stond. De ondernemer in kwestie werkte naast zijn bedrijf in loondienst. Deze ondernemer had de zelfstandigenaftrek geclaimd, omdat hij dacht te voldoen aan beide criteria voor de zelfstandigenaftrek.

Reistijd: ondernemer en werknemer

De Belastingdienst accepteerde de aftrek echter niet, omdat hij wel aan het eerste, maar niet aan het tweede criterium zou voldoen (meer dan de helft van de gewerkte uren zijn besteed aan de onderneming). Bij de gewerkte uren telde de ondernemer  namelijk wel de reistijd van en naar zijn werk als ondernemer mee, terwijl hij dat niet deed bij het woon-werkverkeer in loondienst.

Zou hij zowel bij de betrekking in loondienst als bij zijn werk als ondernemer de reistijd volledig hebben meegeteld, dan had hij minder dan de helft van het totale aantal gewerkte uren aan zijn onderneming besteed.

De vraag aan de rechter was dus of reistijd die je maakt als ondernemer wel meetelt als 'gewerkte uren', terwijl reistijd in het kader van het woon-werkverkeer dat niet doet.

De rechter was het met de ondernemer eens: alle tijd die wordt besteed aan de onderneming telt mee als werktijd. Daarentegen is het woon-werkverkeer van werknemers geen gewerkte tijd. De reistijd naar het werk als werknemer maakt geen deel uit van een arbeidsovereenkomst en de werkgever betaalt er ook niet voor. De ondernemer voerde dus terecht de zelfstandigenaftrek op, omdat hij aan beide criteria voldeed.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl